Igienizare/debridare clavus plantar (batatura in talpa piciorului)

Traditional sunt descrise diferite tipuri de bataturi:

Batatura “cui”, batatura “ciuperca”, batatura “cu radacina” sau batatura “fara radacina”, bataturi albe sau negre, bataturi tari sau moi, bataturi “uscate” sau “umede”, bataturi superficiale sau profunde etc;

In realitate exista un singur tip de batatura: ingrosarea pielii, aparuta ca o reactie de raspuns la o agresiune repetata a pielii, de tip mecanic, termic, chimic, electric etc;

Chiar daca bataturile si calozitatile sunt sacaitoare, motivul pentru care organismul dumneavoastra le formeaza este protejarea pielii sensibile care se preseaza sau se freaca de osul de dedesubt. Bataturile (clavusul) apar in general pe degetele de la picioare si calcaie.

Un clavus dur este o mica zona de piele moarta, ingrosata, cu un nucleu compact. Un clavus moale are o suprafata mult mai subtire si apare de obicei intre degetele de la picioare. Un clavus punctiform, tipul cel mai rar, este o zona de piele moarta ce inconjoara un dop minuscul de colesterol. Clavusul punctiform apare numai pe talpi si insoteste deseori anhidroza (absenta transpiratiei).

Ca si clavusul, calozitatile au mai multe variante. Pe langa calozitatile obisnuite, provocate de obicei de frictiunea la nivelul mainilor sau picioarelor, mai exista calozitatile plantare, de pe talpi, si calozitatile ereditare, observate in talpi sau palme. Toate sunt mai mari decat bataturile – pana la 2,5 cm diametru – si lipsite de centrul caracteristic al acestora.

Chiar daca unele bataturi si calozitati de la nivelul picioarelor apar ca urmare a miscarilor incorecte din timpul mersului, majoritatea sunt provocate de incaltamintea nepotrivita. Clavusul moale si calozitatile plantare pot fi provocate fie de frictiune, fie de presiune.

Este recomandat ca dupa igienizare si debridare de tesut keratolic, sa purtati  zona protejata o perioada de timp , pentru a evita presiunea si de altfel sa hidratati zona cu un produs adecvat problemei dvs. ca rezultatul sa fie cel mai bun si sa se pastreze asa.

Durata: 30min