Sisteme de corecție pentru unghiile încarnate

Unghia încarnată, afecțiune aparent banală, dar care produce neplăceri majore, este o boală specifică degetului mare de la picior (numit haluce).

Intrarea unghiei în țesuturile din jur se numește unghie încarnată și se manifestă prin durere, inflamație, edem, roșeață, secreții purulente și miros neplăcut.

De ce apare unghia încarnată?

Se datorează unui conflict dintre unghie (tesut cornos, dur) și țesuturile moi din jur, care reacționează la traumatisme mici și repetate. Poate fi însoțită de apariția unei ciuperci (onicomicoza), manifestată prin deformări și schimbarea culorii la suprafața unghiei.

Cauzele încarnării unghiei pot fi multiple. Cele mai frecvente sunt predispoziția genetică, sarcina, încalțămintea neadecvată, modificări osoase artrozice, tăierea incorectă a unghiilor.

Cum prevenim apariția unghiei încarnate?

Cel mai bun tratament pentru unghia încarnată este cel preventiv, adică tăierea corectă a unghiilor și purtarea de încălțăminte adecvată.

Simpla îndepărtare a unghiei nu este suficientă și nici eficientă. Rezolvă temporar problema, dar după aproximativ 6 luni, problemele apar din nou.

Tăierea colțurilor, de asemenea, nu rezolvă problema! Amână pentru aproximativ 3-4 săptămâni manifestarea simptomatologiei, dar în final agravează situația.

Tratarea unghiilor încarnate se poate face și prin sistemele de corecție și protezare a unghiei.

Unghia încarnată este un fenomen întâlnit frecvent și la sportivi, și este determinat de traumele unghiilor, dar și de faptul că în timpul antrenamentelor, picioarele transpiră mult, iar pielea din repliuri devine moale, astfel încât marginea ascuțită a unghiei străpunge ușor.

Unghia încarnată poate să apară chiar și la copii sau nou-născuți, din cauza formei neregulate de creștere a unghiei.

Unghia încarnată se întâlnește frecvent asociată altor probleme, cum ar fi diabetul zaharat, tulburări circulatorii la nivelul extremităților, unghii micotice sau obezitate.

Prevenția este cea mai bună metodă pentru controlul unghiilor încarnate. Semnele care ne arată că este vorba despre unghie încarnată sunt: deget dureros, tumefiat și sensibil la atingere. Zona afectată este evidențiată de eritem și tumefacție. La examenul local se pot observa:

  • eritem sau inflamație a țesutului din jurul unghiei;
  • țesut de granulație;
  • hipertrofia marginii unghiale și a țesutului din jur;
  • infecție locală.

Dacă o unghie încarnată evoluează într-o infecție, este obligatoriu să consultați un medic, pentru un eventual tratament chirurgical. În această situație, chirurgul îndepărtează țesutul suplimentar (granulomul), pentru ca vindecarea să se producă mai repede. Această procedură se realizează cu anestezie, așadar nu simțiți durere. Complexitatea intervenției va depinde de severitatea infecției sau de prezența altor probleme medicale (de exemplu: diabet).

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, care nu modifică patul unghial, dar presupun eliminarea unei părți a țesutului moale de lângă și de sub unghie, în scopul de a face mai mult loc unghiilor să crească. Este de preferat ca unghia să nu fie eliminată total (avulsie), ci doar parțial, pentru ca recuperarea să fie mai rapidă.

Recidivele sunt frecvente și pentru a le limita se pot aplica sisteme corective, sub unghie și lateral, asemănătoare aparatelor dentare, sau se recurge la matricectomie laterală, adică distrugerea celulelor care dau naștere unghiei (chimic, mecanic sau termic). Acest tratament ține de domeniul dermatologiei.

Prevenția este cea mai bună metodă de tratament!

Aici intervine rolul specialistului în pedichiura orientată medical, care în cabinet poate reduce recurența unghiei încarnate.

Soluția care se aplică în aceste cazuri este de a ridica marginile unghiei și a o îndruma spre forma sa naturală. Acest lucru se poate realiza prin diferite sisteme de corecție.

Fără tratament, problema se poate agrava, inflamația pătrunde în straturile mai adânci ale pielii, în țesutul adipos al degetului sau chiar în os. Acestea sunt complicații rare ale unghiei încarnate și este de dorit să fie evitate.

Dacă doriți un tratament profesional, vă invităm la cabinetul nostru. Pentru programare, ne puteți contacta la numărul de telefon: 0722 914 967