Sisteme de corectie pentru unghiile incarnate

Unghia incarnata, afectiune aparent banala dar care produce neplaceri majore, este o boala specifica degetului mare de la picior (numit haluce).

Intrarea unghiei in tesuturile din jur se numeste unghie incarnata si se manifesta prin durere, inflamatie, edem, roseata, secretii purulente si miros neplacut.

De ce apare unghia incarnata?

Se datoreaza unui conflict dintre unghie (tesut cornos, dur) si tesuturile moi din jur, care reactioneaza la traumatisme mici si repetate. Poate fi insotita de aparitia unei ciuperci (onicomicoza), manifestata prin deformari si schimbarea culorii la suprafata unghiei.

Cauzele incarnarii unghiei pot fi multiple: cel mai frecvent predispozitie genetica, sarcina, incaltaminte neadecvata, modificari osoase artrozice, taierea incorecta a unghiilor.

Cum previn formarea unghiei incarnate?

Cel mai bun tratament pentru unghia incarnata este cel preventiv, adica taierea corecta a unghiilor si purtarea de incaltaminte adecvata.

Simpla indepartare a unghiei nu este suficienta si nici eficienta. Rezolva temporar problema dar aproximativ dupa 6 luni, problemele apar din nou.

Taierea colturilor, de asemenea, nu rezolva problema! Pe moment o amana pentru aproximativ 3-4  saptamani manifestarea simptomatologiei, si in final agraveaza situatia.

Tratarea unghiilor incarnate se poate face si prin sistemele de corectie si protezare a unghiei.

Unghia incarnate este un fenomen intalnit frecvent si la sportivi si este determinat de traumele unghiilor, dar si de faptul ca in timpul antrenamentelor picioarele transpira mult, iar pielea din repliuri devine moale astfel incat marginea ascutita a unghiei strapunge usor;

Se poate intalni unghia incarnata chiar si la copii sau nou-nascuti, datorita formei neregulate de crestere a unghie.

Unghia incarnata se intalneste frecvent asociat altor probleme, cum ar fi diabetul, tulburari circulatorii la nivelul extremitatilor, unghii micotice sau in caz de greutate excesiva.

Prevenirea este cea mai buna metoda pt controlul unghiilor incarnate. Semnele care ne arata ca este vorba despre unghie incarnata sunt: deget dureros, tumefiat si sensibil la atingere. Zona afectata este evidentiata de eritem si tumefactie. La examenul local se pot observa:

*eritem sau inflamatie a tesutului din jurul unghiei;

*tesut de granulatie;

*hipertrofia marginii unghiale si a tesutului din jur;

*infectie locala.

Tratamentul in cazul unghiei incarnate chirurgical, ori de cate ori o unghie incarnata progreseaza intr-o infectie se consulta medicul! Acesta indeparteaza tesutul suplimentar (granulomul) pentru ca vindecarea sa se produca mai repede. Aceasta procedura se realizeaza cu anestezie, asadar nu simtiti durere. Complexitatea interventiei va depinde de severitatea infectiei sau de prezenta altor probleme medicale (de exemplu: diabet).

 Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale, care nu modifica patul unghial, dar presupun eliminarea unei parti a tesutului moale de langa si de sub unghie in scopul de a face mai mult loc unghiilor sa creasca. Este de preferat ca unghia sa nu fie eliminate total (avulsie) ci doar partial, pentru ca recuperarea sa fie mai rapida. Recidivele sunt frecvente si pentru a le limita se pot aplica sisteme corective sub unghie si lateral asemanatoare aparatelor dentare sau se recurge la matricectomie laterala, adica distrugerea celulelor care dau nastere unghiei (chimic, mecanic sau termic). Acest tratament  tine de domeniul dermatologiei.

Prevenirea este cea mai buna metoda de tratament! Aici intervine rolul specialistului in pedichiura orientata medical, care in cabinet poate reduce recurenta unghiei incarnate.

Solutia care se aplica in aceste cazuri este de a ridica marginile unghiei si a o conduce spre forma sa naturala. Acest lucru se poate realiza prin diferite sisteme de corectie.

Fara tratament problema se poate agrava, inflamatia trece in straturile mai adanci ale pielii, in tesutul adipos al degetului sau chiar in os. Acestea sunt complicatii rare ale unghiei incarnate si este de dorit sa fie evitate.

Daca doriti un tratament profesional va invitam la cabinetul nostru, pentru programare ne puteti contacta la nr. de telefon:  0722.914.967