În mod tradițional, sunt descrise mai multe tipuri de bătături:
- bătătura “cui”
- bătătura “ciupercă”
- bătătura “cu rădăcină” sau bătătura “fără rădăcină”
- bătături albe sau negre
- bătături tari sau moi,
- bătături “uscate” sau “umede”
- bătături superficiale sau profunde etc;
În realitate, există un singur tip de bătătură: îngroșarea pielii, apărută ca o reacție de răspuns la o agresiune repetată a pielii, de tip mecanic, termic, chimic, electric etc;
Chiar dacă bătăturile și calozitățile sunt sâcâitoare, motivul pentru care organismul dumneavoastră le formează este protejarea pielii sensibile care se presează sau se freacă de osul de dedesubt. Bătăturile (clavusurile) apar în general pe degetele de la picioare și călcâie.
Un clavus dur este o mică zonă de piele moartă, îngroșată, cu un nucleu compact.
Un clavus moale are o suprafață mult mai subțire și apare, de obicei, între degetele de la picioare.
Un clavus punctiform, tipul cel mai rar, este o zonă de piele moartă ce înconjoară un dop minuscul de colesterol. Clavusul punctiform apare numai pe tălpi și însoțește deseori anhidroza (absența transpirației).
Ca și clavusul, calozitățile au mai multe variante. Pe lângă calozitățile obișnuite, provocate de obicei de fricțiunea de la nivelul mâinilor sau picioarelor, mai exista calozitățile plantare, de pe tălpi, și calozitățile ereditare, observate în tălpi sau palme. Toate sunt mai mari decât bătăturile – până la 2,5 cm diametru – și lipsite de centrul caracteristic al acestora.
Chiar dacă unele bătături și calozități de la nivelul picioarelor apar ca urmare a mișcărilor incorecte din timpul mersului, majoritatea sunt provocate de încălțămintea nepotrivită. Clavusul moale și calozitățile plantare pot fi provocate fie de fricțiune, fie de presiune.
Este recomandat ca după igienizare, să protejați zona o perioadă, pentru a evita presiunea, și să o hidratați cu un produs adecvat problemei dumneavoastră, pentru ca rezultatul obținut să fie cel mai bun.